Verhalenschrijvers

Het belang van Backstory in verhaalvertelling

In het hart van elke meeslepende vertelling ligt vaak een goed ontworpen achtergrondverhaal, of backstory, die de personages tot leven wekt en de lezer aan het blad kluistert. Waarom speelt het verleden van een personage zo’n cruciale rol in hoe wij als lezers of kijkers met hen meeleven en in hun avonturen duiken? De sleutel ligt in de diepte en authenticiteit die een goed ontwikkeld achtergrondverhaal verleent aan zowel het personage als het grotere verhaal.

Wat is Backstory?

Backstory verwijst naar de verzameling van gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige situatie van het personage of de wereld waarin ze leven. Het is de historie die elke schrijver bouwt om de basis te vormen van een personage’s persoonlijkheid, motieven, en relaties. Deze historische details bieden een rijke bodem voor conflicten en drijfveren binnen het verhaal, waardoor personages meer zijn dan slechts namen op papier. Ze worden echte, ademende individuen met een verleden dat hun heden kleurt.

De functie van Backstory in verhaalontwikkeling

Een backstory doet veel meer dan alleen het invullen van de lege plekken in een personage’s leven; het voedt de verhaalontwikkeling en verrijkt de ervaring van de lezer. Een goed geïntegreerd achtergrondverhaal kan leiden tot een sterkere betrokkenheid bij het verhaal en een grotere investering in de uitkomst. Het kan de reden zijn waarom een personage een specifieke angst heeft, waarom ze bepaalde keuzes maken en wat de wortel is van hun verlangens of afkeer. Voor schrijvers is het in kaart brengen van deze historische nuances een fundamenteel proces dat een verhaal geloofwaardigheid en diepgang geeft.

Subtiel versus expliciet: Technieken voor het onthullen van Backstory

Het kunstig onthullen van een achtergrondverhaal is een vaardigheid op zich. Een directe aanpak kan soms nodig zijn, maar vaak is subtiliteit de sleutel tot een natuurlijke integratie van het achtergrondverhaal in de huidige vertelling. De truc is om het verleden van het personage te onthullen via hun acties, dialogen en interacties met andere personages, in plaats van door lompe uitleg. Dit kan lezers toestaan om zelf de puzzelstukjes in elkaar te zetten, wat leidt tot een interactievere en boeiendere leeservaring. Schrijvers moeten streven naar een balans waarbij de lezers genoeg informatie krijgen om de karakters te begrijpen, zonder dat ze overladen worden met overbodige details.

Door het zorgvuldig weven van backstory in de stof van het verhaal, kunnen schrijvers een rijk en meeslepend narratief creëren dat lezers lang na het omslaan van de laatste pagina bijblijft.

Balans in Backstory: Hoeveel is te veel?

Een uitdagende kwestie voor schrijvers is het bepalen van de juiste hoeveelheid achtergrondverhaal. Het sleutelwoord hier is ‘balans’. Te veel achtergrondinformatie kan het tempo van het verhaal vertragen en lezers afleiden van de kern van het verhaal. Aan de andere kant kan te weinig achtergrond ervoor zorgen dat personages oppervlakkig overkomen.

Experts adviseren dat schrijvers zich moeten concentreren op het meest noodzakelijke van een personage zijn verleden dat direct betrekking heeft op het huidige conflict of de huidige situatie. Zoals John Truby aanbeveelt in zijn boek ‘The Anatomy of Story’, zou de backstory moeten dienen om het huidige verhaal verder te ontwikkelen en niet om het verleden van een personage volledig uit te lichten.

Het creëren van geloofwaardige en boeiende Backstories

De kern van een boeiende backstory ligt in de geloofwaardigheid. Het moet logisch en realistisch zijn binnen de wereld van het verhaal. Een effectieve methode om dit te bereiken is door belangrijke gebeurtenissen uit het verleden van het personage te kiezen die hun huidige motivaties en acties beïnvloeden. Dit concept wordt ondersteund door Lisa Cron in haar boek ‘Wired for Story’, waar ze stelt dat elke backstory die de lezer te zien krijgt, direct relevant moet zijn voor het huidige verhaal.

Backstory en karakterboog: Het weven van groei en ontwikkeling

Een personage zijn ontwikkeling is vaak nauw verbonden met zijn verleden. De manier waarop een personage omgaat met gebeurtenissen uit zijn verleden, kan een krachtige drijfveer zijn voor zijn transformatie. Het is hier van belang om de groei van het personage door het verhaal heen te tonen, waarbij hun verleden een rol speelt in hun beslissingen en veranderingen. Angela Ackerman en Becca Puglisi, auteurs van ‘The Negative Trait Thesaurus’, bieden inzichten over hoe innerlijke conflicten en vroegere trauma’s van personages de weg kunnen effenen voor een meeslepende karakterboog.

Gebruik van dialoog en beschrijving om Backstory te onthullen

Het slim inzetten van dialoog en beschrijvingen is een tactvolle manier om achtergrondverhalen te onthullen zonder dat het geforceerd aanvoelt. Door terugblikken of herinneringen te verweven in dialogen, kunnen schrijvers stukjes van het verleden onthullen. Dit moet echter met mate gebeuren. Zoals Sol Stein in ‘Stein On Writing’ benadrukt, moet dialoog altijd meer doen dan alleen informatie geven; het moet ook conflict of spanning onthullen, of het karakter van een personage verdiepen.

Het hanteren van deze technieken vereist een subtiele hand. Schrijvers moeten ervoor zorgen dat elk element van de backstory dat wordt onthuld, de lezer verder in het verhaal trekt en niet weg van de actie die voor hen ligt.

Veelgemaakte fouten bij het schrijven van Backstory

Het schrijven van een backstory is een delicate taak waarbij het makkelijk is om de mist in te gaan. Een veelvoorkomende misstap is het te vroeg en te uitgebreid introduceren van een personage’s geschiedenis, waardoor lezers overweldigd kunnen raken en hun interesse verliezen. Een goed opgezet personage is als een puzzel die de lezer stukje bij beetje in elkaar zet, waarbij elke onthulling een verlangen naar meer creëert. Volgens Jane Smith, auteur van “De Kunst van Karakterontwikkeling”, is timing cruciaal; onthul alleen details die op dat moment in het verhaal relevant zijn (Smith, 2022).

Daarnaast valt op dat schrijvers soms teruggrijpen op clichés, wat de authenticiteit van het personage kan ondermijnen. Een unieke en boeiende backstory ontstaat niet door het volgen van de platgetreden paden, maar door het personage te verankeren in specifieke en persoonlijke ervaringen die hun acties begrijpelijk maken. Onderzoek wijst uit dat lezers meer betrokken zijn bij personages die authentiek en onvoorspelbaar zijn (Johnson, 2023).

Het is daarom van belang dat schrijvers zich bewust zijn van deze valkuilen en streven naar het creëren van backstories die zowel informatief als intrigerend zijn, zonder afbreuk te doen aan het huidige verhaal.

Voorbeelden van Verhalen met een Sterke Backstory

Backstory speelt een fundamentele rol in de opbouw van een meeslepend verhaal. Het geeft lezers inzicht in het verleden van de personages, waardoor hun huidige motivaties en acties begrijpelijk worden. In dit deel van het artikel zullen we kijken naar enkele van de meest boeiende verhalen waarin backstory een centrale plaats inneemt.

Harry Potter Series J.K. Rowling’s serie over de jonge tovenaar is meer dan een simpel verhaal over goed tegen kwaad. De rijke geschiedenis van zowel de toverwereld als de personages biedt een fundament voor de ontwikkelingen in het heden. Zo wordt de complexiteit van Severus Snape pas volledig duidelijk na de onthulling van zijn verleden. Zijn liefde voor Lily Potter en zijn afkeer van James Potter voegen diepte toe aan zijn motivaties en acties door de hele serie heen.

The Godfather Mario Puzo’s “The Godfather” en de gelijknamige filmadaptatie geven een gedetailleerd beeld van de Corleone-familie. Door de geschiedenis van Vito Corleone te verkennen, begrijpen lezers en kijkers beter de culturele context en de familiebanden die de beslissingen en loyaliteit binnen de maffiafamilie vormgeven.

Conclusie

Het vakkundig integreren van een backstory is essentieel voor het creëren van diepgang in zowel personages als plot. Terwijl we de do’s en don’ts overwegen, is het belangrijk om terug te kijken op de kern van waarom we schrijven. We streven ernaar om verhalen te vertellen die niet alleen entertainen, maar ook resoneren met onze lezers.

Elk aspect van de backstory moet zorgvuldig worden gekozen en gepresenteerd op een manier die bijdraagt aan het grotere verhaal. Schrijvers moeten zich inzetten om authentieke en memorabele verhalen te creëren die de tijd kunnen trotseren. Laat elke onthulling van het verleden van een personage de lezer dichter bij de kern van uw verhaal brengen, waarbij elke draad bijdraagt aan een rijk weefsel van narratief en betekenis.

deel deze blog

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen? Probeer deze