Verhalenschrijvers

Wat is de Heros journey?

In de wereld van storytelling en schrijven is de Hero’s Journey een concept dat bijna mythische status heeft verkregen. Het is een tijdloos verhaalstructuurmodel dat door schrijvers wordt gebruikt om boeiende en zinvolle verhalen te creëren. Dit artikel is bedoeld om de schrijvers onder ons te helpen begrijpen wat de Hero’s Journey is en hoe het toegepast kan worden in hun schrijfwerk. Door de fundamenten van de Hero’s Journey te doorgronden, kunnen schrijvers een krachtige verhaalstructuur creëren die de lezers van begin tot eind boeit.

Wat is de Hero’s journey?

De Hero’s Journey is een model dat de structurele stappen beschrijft die een held doorloopt in een verhaal. Het concept werd gepopulariseerd door Joseph Campbell in zijn invloedrijke boek “The Hero with a Thousand Faces”. Campbell ontdekte dat vele grote verhalen uit de geschiedenis en uit verschillende culturen een vergelijkbare structuur volgen. Deze universele verhaalstructuur bevat diverse stadia die de held doormaakt, van de oproep tot avontuur tot de uiteindelijke terugkeer naar huis na het overwinnen van grote uitdagingen. De Hero’s Journey omvat universele thema’s en archetypes die resoneren met lezers op een diep emotioneel niveau, wat bijdraagt aan de blijvende populariteit en relevantie van dit model in de wereld van het schrijven en storytelling.

Belang van de Hero’s journey in het Schrijven

De Hero’s Journey biedt een krachtig raamwerk voor storytelling. Het biedt schrijvers een duidelijke structuur en een beproefd pad voor het ontwikkelen van hun verhaal. Door dit model te volgen, kunnen schrijvers meer emotioneel boeiende en betekenisvolle verhalen creëren, wat op zijn beurt kan leiden tot een sterkere verbinding met het publiek. Bekende werken zoals “The Lord of the Rings” van J.R.R. Tolkien en “Star Wars” gecreëerd door George Lucas, volgen de stappen van de Hero’s Journey en illustreren hoe dit model helpt om verhalen te creëren die een blijvende impact hebben. Door de elementen van de Hero’s Journey te begrijpen en toe te passen, kunnen schrijvers niet alleen hun verhaalstructuur verbeteren, maar ook een diepere verbinding met hun lezers creëren, waardoor hun werk een blijvende indruk achterlaat.

Fases van de Hero’s journey

De Hero’s Journey, ofwel de Heldentocht, is een verhaalstructuur die is opgedeeld in verschillende fasen. Deze fasen beschrijven de reis die de held ondergaat, van het begin tot het eind van het verhaal. Hier zijn de stadia van de Hero’s Journey uitgelegd:

 1. De Roep tot Avontuur (Call to Adventure): De held wordt geconfronteerd met een uitdaging of avontuur. Dit is het punt waar het verhaal begint, en de held wordt uit zijn dagelijkse routine gehaald.
 2. Weigering van de Roep (Refusal of the Call): De held voelt aanvankelijk weerstand tegen het avontuur, vanwege angst of onzekerheid.
 3. Ontmoeting met de Mentor (Meeting the Mentor): De held ontmoet een mentor die hem voorbereidt op de reis die voor hem ligt.
 4. Overgang naar het Onbekende (Crossing the Threshold): De held gaat het onbekende in en begint aan zijn avontuur.
 5. Beproevingen en Vrienden (Trials and Allies): De held ondergaat uitdagingen en vindt vrienden die hem op zijn reis ondersteunen.
 6. Bereiken van het Dieptepunt (Reaching the Abyss): De held bereikt het laagste punt van zijn reis, waar hij het grootste gevaar of conflict onder ogen ziet.
 7. Transformatie en Openbaring (Transformation and Revelation): De held ondergaat een transformatie en verkrijgt nieuwe inzichten.
 8. De Terugkeer (The Return): De held keert terug naar zijn oorspronkelijke wereld, vaak met een ‘elixer’ of een speciale kennis of ervaring.
 9. Het Elixer Delen (Sharing the Elixir): De held deelt de verworven wijsheid met de gemeenschap, en het verhaal komt tot een einde.

Toepassen van de Hero’s journey op jouw Schrijven

De Hero’s Journey is een krachtig raamwerk dat schrijvers kunnen gebruiken om boeiende en betekenisvolle verhalen te creëren. Hier zijn enkele manieren waarop je de Hero’s Journey in je eigen schrijven kunt toepassen:

 • Begrijp de Structuur: Leer de stadia van de Hero’s Journey en hoe ze zich verhouden tot elkaar en tot het algemene verhaal.
 • Pas Aan: Voel je vrij om de Hero’s Journey aan te passen aan de behoeften van je verhaal. Niet elk verhaal zal elke fase in dezelfde volgorde of op dezelfde manier doorlopen.
 • Wees Creatief: Gebruik de Hero’s Journey als een springplank voor creativiteit. Laat het je inspireren, maar voel je niet beperkt door het raamwerk.

Voorbeelden van de Hero’s journey in de Literatuur

Er zijn talloze voorbeelden van de Hero’s Journey in de literatuur en film. Hier zijn enkele voorbeelden die de toepassing van dit raamwerk illustreren:

 • De Heer van de Ringen door J.R.R. Tolkien: Frodo’s reis van de Shire naar Mordor volgt de stadia van de Hero’s Journey nauwgezet, inclusief het ontmoeten van een mentor (Gandalf), het aangaan van beproevingen, en het uiteindelijk terugkeren met een dieper begrip van de wereld en zichzelf.
 • Harry Potter-serie door J.K. Rowling: Harry’s reis van een onwetende jongen naar de held die Voldemort verslaat, is een ander klassiek voorbeeld van de Hero’s Journey.

Door deze en andere voorbeelden te analyseren, kunnen schrijvers beter begrijpen hoe de Hero’s Journey kan worden toegepast en hoe het kan helpen bij het creëren van een boeiend en bevredigend verhaal.

Voor-en Nadelen van het Gebruik van De Heldenreis

Voor: Het gebruik van de Hero’s Journey biedt een schat aan voordelen voor schrijvers. Het biedt een beproefd raamwerk dat kan helpen om een goed gestructureerd en boeiend verhaal te creëren. Door de lezer mee te nemen op een herkenbare reis, kan het gemakkelijker zijn om een emotionele reactie op te roepen en een betekenisvolle ervaring te bieden. Bovendien kan het raamwerk helpen om schrijvers door het creatieve proces te leiden en writer’s block te overwinnen.

Tegen: Aan de andere kant, kan een strikte naleving van de Hero’s Journey soms leiden tot voorspelbare of formuleachtige verhalen. Het kan ook beperkend aanvoelen voor schrijvers die een meer unieke of innovatieve structuur willen verkennen. Het is belangrijk om te onthouden dat de Hero’s Journey een gids is, geen regel, en dat het altijd mogelijk is om van het pad af te wijken om een uniek en origineel verhaal te creëren.

Alternatieve Verhaalstructuren

Er zijn vele andere verhaalstructuren die schrijvers kunnen verkennen. Een daarvan is de Drie-Act Structuur, die het verhaal verdeelt in een setup, confrontatie, en resolutie. Dit is een eenvoudige en directe manier om een verhaal te structureren en is vooral populair in het schrijven van scripts.

Een andere optie is de Seven Point Story Structure, die zich richt op zeven cruciale punten in het verhaal, waaronder de introductie, het conflict, de resolutie en meer. Dit kan een goed alternatief zijn voor schrijvers die een meer flexibele benadering van structuur willen.

De Snowflake Method is ook een interessante benadering, waarbij schrijvers beginnen met een eenvoudig overzicht van het verhaal en dit vervolgens uitbreiden in meer detail door middel van een reeks iteratieve stappen. Dit kan helpen om een goed georganiseerd en gedetailleerd plan te creëren voordat het schrijven begint.

Hoe de Hero’s journey te combineren met andere Schrijftechnieken

De Hero’s Journey hoeft niet in isolatie te worden gebruikt. Het kan zeer effectief zijn wanneer het wordt gecombineerd met andere schrijftechnieken en benaderingen. Bijvoorbeeld, schrijvers kunnen de Hero’s Journey combineren met technieken zoals flashbacks, niet-lineaire tijdlijnen, of meervoudige perspectieven om een rijker en meer gelaagd verhaal te creëren.

Door te experimenteren met verschillende technieken en structuren, kunnen schrijvers de Hero’s Journey aanpassen en personaliseren om aan hun specifieke behoeften en de behoeften van hun verhaal te voldoen. Het belangrijkste is om open te staan voor creatieve exploratie en bereid te zijn om traditionele structuren te buigen of te breken om een uniek en boeiend verhaal te creëren.

Bronnen:

deel deze blog

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer lezen? Probeer deze